02 September, 2009

Trasee turistice: Munții Mehedinți

1. Baile Herculane – Cheile Peciniscai – Creasta Cocosului.
Marcaj :
Marcaj: cruce galbena (Pecinisca – Creasta Cocosului cu intreruperi)

Obiectul principal al traseului il constituie Cheile Peciniscai si pesterile sale. De la Podul Cernei (din cartierul Pecinisca) pana la Cheile Peciniscai sunt 2 km pe strazi si pe drum nemodernizat,aceste chei fiind pe cat de scurte pe atat de frumoase si spectaculoase,impresionand prin aspectul lor straniu si linistea totala din portiunea fara curs de apa; tot aici fiind situat si Pestera (Gaura) Ungurului,iar spre capatul din amonte al cheilor fiind Pestera de la Ponorul Peciniscai.Putin mai sus de ponor,dupa un urcus obositor ajungem si la Vf.Creasta Cocosului.

2. Baile Herculane – Cheile Peciniscai – Poiana Pades.
Marcaj : cruce galbena (Pecinisca – Cheile Peciniscai)
Accesibilitate: pe vreme buna iar iarna este interzis.

Din fata Cheilor Peciniscai apucam poteca lata din dreapta noastra, care ocoleste cheile pe deasupra, se lasa intr-o poiana din amonte de chei, urca prin livezi, apoi abrupt prin paduri si poieni ajungand la Poiana Padesu.

3. Baile Herculane – Cheile Ferigari – La Sipot – Vf.Soimului – Padina Soroniste – Pestera Mare de la Soroniste.

Marcaj: punct rosu (Fosta Fabrica de var – La Sipot); banda galbena (La Sipot – Inseuarea dintre Vf.Soimului si Vf. Domogledu Mare).
Accesibilitate: in lunile calde si fara multe precipitatii,sub conducerea unui speolog,care cunoaste exact pozitia pesterii ( care altfel este de negasit).

In zona fostei Fabrici de Var poteca urca pe langa fosta cariera de calcar si nu departe de aici sunt Cheile Ferigari care sunt cunoscute de localnici si sub numele de Prolaz sau Valea Intre-Pietre.In peretii trecatorii se deschid mai multe pesteri una dintre acestea fiind Pestera de la Intre-Pietre,aici fiind o zona pentru amatorii de escalade.Ajunsi la Padina Soronistei ,care este un abrupt de numai 10 m,atingem si punctul final al traseului Pestera Mare de la Soroniste de unde avem o vedere panoramica foarte cuprinzatoare,aceasta fiind situata la 630m altitudine.

4. Baile Herculane – Cheile Ferigari – La Sipot – Obarsia Vaii Ferigari – Creasta.
 Marcaj: punct rosu (Fosta Fabrica de var – Creasta)

Traseu de legatura intre Herculane si drumul de creasta al Muntilor Mehedinti.
 

5. Baile Herculane – Cheile Ferigari – Creasta – Podeni.
Marcaj: cruce rosie (Fosta Fabrica de var – Podeni)
Accesibilitate: traseul nu prezinta dificultati si nu necesita un efort deosebit.

Traseu de lagatura intre Valea Cernei (Herculane) si plaiurile mehedintene (Podeni).

6. Baile Herculane – Crucea Alba – Fantana Jelarau – Izbucul la Susoare – Podeni.
Marcaj: punct albastru (Hotel Cerna – Podeni);cruce alba (pana la Susoare);cruce albastra (pana la Fantana Jelarau)
Accesibilitate: in sezonul cald,iar poteca spre Crucea Alba devine greu practicabila iarna si mai ales cand este acoperita de polei sau gheata.
 

Traseul ,in special prima parte (urcusul pe crestetul Domogledului pe la Crucea Alba),este unul dintre cele mai frumoase din intregul bazin al Cernei.Traseul porneste din spatele hotelului Cerna,mai precis de pe strada Domogled de deasupra izvorului de apa plata.De pe pintenul Crucii Albe avem o priveliste fara egal,in fata inaltandu-se Muntii Cernei,continuati in dreapta de Masivul Godeanu cu golul alpin.Fantana Jelarau este un izvor carstic captat,cu apa rece de 8-9oC,situat la circa 600 m altitudine.De aici se desprinde o poteca nu prea comoda,catre Varful Suscu (1192 m)-cea mai importanta inaltime a Masivului Godeanu.In drum spre Podeni ajunge la un izbuc mare numit La Susoare de unde se deschide o priveliste larga spre plaiurile mehedintene din bazinul Bahnei.

7. Baile Herculane – Crucea Alba – Pestera de sub Sarban – Vf.Domogledu Mic – Vf.Domogledu Mare – Cheile Ferigari – Fosta Fabrica de Var.
 Marcaj: banda galbena (Hotelul Cerna – Fosta Fabrica de Var) ; triunghi rosu (pana la Vf.Domogledu Mic).
 Accesibilitate: traseul se recomanda drumetilor temerari din mai si pana in octombrie.

Este unul dintre cele mai frumoase si totodata dificile trasee in circuit care strabat teritoriul Rezervatiei naturale Domogled.Parcurgerea traseului este un bun prilej de a lua contact cu raritatile floristice si faunistice din rezervatie.Este un traseu cu multe obstacole dar efortul nostru de a ajunge la capatul traseului este rasplatit de vederi panoramice minunate si de frumusetea formelor carstice.

8. Baile Herculane – Crucea Alba – Fantana Jelarau – Poiana Musuroaie – Valea Ferigari – Fosta Fabrica de Var.
 Marcaj: banda albastra (Hotel Cerna – Fabrica de var)
 Accesibilitate: in sezonul cald.

Acest traseu cuprinde partea estica a Rezervatiei Domogled. Poiana Musuroaie,declarata rezervatie floristica,este o imensa pajiste cu iarba grasa,unde avem o frumusete peisagistica rezultata din varietatea nuantelor de verde de la cel crud al ierbii pana la cel intunecat al coniferelor,pigmentata de paleta multicolora a florilor.


 9. Baile Herculane – Crucea Alba – Vf.Domogledu Mic – Poiana Musuroaie.
 Marcaj: triunghi rosu (Hotel Cerna – Poiana Musuroaie)

Traseul conduce la Poiana Musuroaie pe alta cale decat prin Valea Jelaraului pentru a include Cararea Pisicii si varfurile Domogledului.Pe parcursul traseului depasim si o pepiniera de conifere dupa care se urca domol printr-o padure rara de fag.
 

10. Baile Herculane – Crucea Alba – Fantana Jelarau – La Susoare – La Margina.
 Marcaj: cruce alba (marcaj simbolic facut de localnici intre hotelul Cerna si La Margina)

Traseul se suprapune in buna parte cu traseul 16,fiind diferit doar de la izbucul La Susoare,aflat pe stanga drumului de creasta Toplet – Podeni.

11. Baile Herculane – Uzina Electrica Veche – Cheile Saua Padina – Poiana Sauna Padina – La Margina.
 Marcaj: banda galbena (Uzina electrica veche – La Margina).

Traseu de legatura intre Baile Herculane si drumul de creasta cu ramificatie spre Podeni. Poiana Saua Padina este o intindere plana,lunga de vreo 3 km,situata in apropierea crestei Muntilor Mehedinti.Din frumoasa Poiana Saua Padina apucam drumul care trece pe langa Cabana Ocolului Silvic si urca pe un podis calcaros si arid pana in locul numit La Margina,situat langa drumul de creasta al Muntilor Mehedinti.

12. Baile Herculane – Confluenta cu Ogasu lui Roset – Cascada Cociului.
 Marcaj: punct rosu (Podetul de la confluenta – Cascada)

Traseul are ca obiectiv Cascada Cociu care este prezentata in unele scrieri drept cea mai inalta si spectaculoasa cascada din Romania . Intr-adevar aici putem admira ,mai ales cand arborii sunt desfrunziti,caderea de apa de la 120 m inaltime,despletita in doua suvoaie.Cascada este permanenta pentru ca ogasul nu seaca niciodata,in ciuda faptului ca e relativ scurt si dezvoltat pe calcare.Apa se pravaleste continuu,vertical fara trepte.Spre deosebire de bratul stang (in sensul curgerii) ,cel drept care creste mult dupa ploi,nu poate fi vazut in toata lungimea si splendoarea sa deoarece cade intre doi pereti.

13. Baile Herculane – Confluenta Cu Ogasu Lui Roset – Poiana Fantana Mosului – Creasta – Gornenti.
 Marcaj: triunghi albastru (Podetul de la confluenta – Gornenti)
 Accesibilitate: iarna este interzis

Traseu de legatura intre Baile Herculane si Gornenti trecand peste creasta Muntilor Mehedinti. Ca sa ajungem la capatul traseului trebuie sa ajungem pana sub peretele falnicului cleant al Muntelui Cociu.Desi mai scund decat vecinii sai,acest munte se impune prin abruptul dinspre Cerna.Continuand traseul ajungem in Poiana Fantana Mosului unde se afla un izvor.

14. Baile Herculane – Confluenta cu Ogasu lui Roset – Poiana Fantana Mosului – Poiana Balta Cerbului – Vf.Ciolanu Mare - Cheile Tesnei – Poiana Tesnei (km14).
 Marcaj: banda albastra (Podetul de la confluenta Cernei cu Ogasu lui Roset – Poiana Tesnei).
 

Traseu in circuit avand ca obiective principale Poiana Balta Cerbului si Cheile Tesnei. Cheile Tesnei,fiind ocrotite,se desfasoara uimitor :pereti amenintatori,rupturi in stanca,pini izolati sau in buchete,poteca sapata in perete,abrupta si periculoasa,misterul haului prin care se avanta jos de tot apa Tesnei.Cheile Tesnei nu au egal in frumusete si salbaticie,este o lume fantastica,de neinchipuit,cu o bogatie de forme calcaroase,jgheaburi,pinteni stancosi,ace,guri de pesteri,o imensa masa de calcar invinsa de firavul parau al Tesnei care sclipeste in saltul zglobiu al unei cascade.Uluitor este peretele din stanga Tesnei : pe muchie atarna mai multe exemplare ale pinului negru banatean,in nici un alt loc din lume nu poti intalni o asemenea desfatare. Poiana Balta Cerbului este o insula de granite intre calcare,lunga de vreo 800 de m,strajuita de Varfurile Inalatu Mic (1146m) si Inalatu Mare (1301m) si in care este o cabana a Ocolului Silvic.

15. Baile Herculane – Poiana Tesnei (km 14) – Vf.Pietrele Albe – Poienile de Sus (Plostinioarele Medvedului,Porcului,Crovu Mare,Izvernelor si Bilitin) – Cheile Tamnei – Confluenta Tamnei cu Cerna (km 22).
 Marcaj: punct galben (Poiana Tesnei – Poienile de Sus – Piatra Puscata)

Traseul are ca obiectiv parcurgerea Poienilor de Sus ale Cernei – un relief carstic extrem de original,unic in carstul carpatin,reprezentat printr-o insiruire de depresiuni adanci,adesea cu fundul foarte neted si cu versantii taiati in calcare abrupte si puternic lapiezate.Ca sa patrundem in tara misterioasa ,izolata a Poienilor de Sus pornim din Poiana Tesnei pe poteca punct galben.E bine sa fim aici in zorii unei lungi zile de vara ,odihniti deoarece ne asteapta portiunea cea mai salbatica si dificila a traseului,urmata de multe ore de mers pana vom revedea Valea Cernei,mai in amonte,la km 22.Altfel vom fi nevoiti sa dormim in padure sau,daca n-avem cort,sa veghem cu randul la foc de tabara ca sa nu fim surprinsi de carnivorele care vaneaza noaptea. De sus de la Varful Pietrele Albe (1335m) avem o ampla vedere panoramica,pana departe,asupra muntilor si Vaii Cernei.In prim plan,in directia NNE,se insiruie seria de depresiuni adanci,cu fundul plat,inconjurate de pereti calcarosi – obiectivul traseului nostru.

16. Baile Herculane – Confluenta Cernei cu Tamna (km 22 ) – Cheile Tamnei – Crovu Mare – Creasta – Isverna.
Marcaj: cruce rosie (DN 67 D,km 22 – Isverna)

Traseu de legatura folosit de localnici pentru a veni la Herculane;exceptand Cheile Tamnei (foarte salbatice,priporoase si in panta mare) nu detine un interes deosebit.

17. Baile Herculane – Cerna-Sat – Vf.Cioaca Inalta – Valea Caprei – Valea Motrului Sec – Closani.
 Marcaj : triunghi rosu (Cerna-Sat – Closani)

Traseu de lagatura intre Valea Cernei (Cerna-Sat) si Valea Motrului (Closani),fara obiective turistice deosebite,dar cei care sunt iubitori de natura ,aer curat,liniste pot parcurge acest traseu prin paduri de fag,tei si rasinoase,poieni,pasuni si livezi.

No comments:

Post a Comment